Sveriges vinster i hockey VM

Sverige är ett av de mest framgångsrika länderna när det gäller att vinna hockey VM. Endast Sovjetunionen/Ryssland (som räknas som ett och samma land i dessa sammanhang) och Kanada har tagit fler guldmedaljer än Sverige i detta sammanhang, och i denna artikel kommer vi att berätta lite om de år när Sverige faktiskt vann guld i hockey VM.

Den första gången Sverige stod klar som vinnare av VM i ishockey var 1953, då turneringen spelades i Schweiz. En del elaka tungor påstod dock att en starkt bidragande anledning till detta var att varken Kanada eller USA, vanligen stormakter inom denna sport, inte fick lov att delta. I finalmatchen besegrade man Västtyskland.

År 1957 var det dags för Sverige att vinna guld igen. Denna gång spelades turneringen i Sovjetunionen, och finalmatchen spelades mot hemmanationen Sovjet, men svenskarna lyckades ta sig segrande ur denna tuffa strid, trots att Sovjet ledde i början. Intressant kuriosa är att ingen av svenskarna som spelade i det vinnande nationallaget kunde hela den svenska nationalsången, så istället sjöng man snapsvisan Helan går efter vinsten!

Efter detta skulle det dröja till och med 1962 innan det var dags för Sverige att bli världsmästare igen. Då spelades VM i Colorado i USA, och storspelaren i laget var denna gång Lennart Klimpen Häggroth, som endast under finalmatchen mot Kanada räddade hela 108 skott!

Efter 1962 skulle det dock dröja mycket länge innan Sverige lyckades bli världsmästare igen. 1987 var det dock dags igen, i Österrike. Att Sverige vann turneringen var dock något kontroversiellt denna gång, eftersom man endast vann på grund av att man hade en bättre målskillnad än Sovjet, som fick silver.

1991 och 1992 vann Sverige guld två år i rad. 1991 spelades VM i Finland, och Sverige förlorade under detta mästerskap inte en enda match, och det var även under detta mästerskap som Mats Sundin verkligen fick sitt genombrott i landslaget. 1992 spelades mästerskapet i Tjeckoslovakien, och Sverige inledde inte turneringen särskilt bra, men ryckte upp sig mot slutet och kunde i finalen slutligen besegra ärkerivalerna Finland.

1998 vann Sverige igen, i Schweiz, som ju var segerplatsen även vid Sveriges första VM guld i ishockey 1953. Inte heller denna gång förlorade Sverige en enda av de totalt 10 spelade matcherna. En gång spelade man dock oavgjort, och även denna gång mötte man Finland i totalt 2 finalmatcher. Sverige vann den ena, och den andra var just den oavgjorda matchen.

Den senaste gången Sverige vann VM i ishockey var så sent som 2006, vilket de flesta förmodligen kommer ihåg. Detta var ett speciellt år för svensk ishockey, eftersom Sverige då blev det första landet som vann både VM guld och OS guld i hockey under ett och samma år. Detta hade aldrig hänt tidigare.

Turneringen spelades i Riga, Lettland och var av skandinavisk synpunkt även unik eftersom det var första gången sedan år 1949 som hela 4 skandinaviska länder spelade i den högsta divisionen, så väl Danmark, Norge, Finland och Sverige deltog nämligen i A-turneringen denna gång.

I finalen mötte Sverige denna gång Tjeckien, som man besegrade med 4-0.