Länderna som vunnit VM i ishockey flest gånger

När det gäller hockey VM som finns det vissa länder som utmärker sig när det gäller vunna medaljer, både när det gäller guldmedaljer, silvermedaljer och bronsmedaljer. Vi svenskar glädjs förstås över att Sverige faktiskt är ett av dessa länder, men tyvärr är Sverige åtminstone än så länge faktiskt först på tredje plats när det gäller vunna tabeller under hela hockey VMs historia. Istället är det land som leder medaljligan idag Ryssland, eftersom de även kan tillgodoräkna sig forna Sovjetunionens alla medaljer, så väl guld som andra. Sovjetunionen vann nämligen 22 guldmedaljer i hockey VM genom åren, och Ryssland har efter Sovjetunionens fall vunnit 3 själv.

Totalt har detta land alltså 25 guldmedaljer från hockey VM sammanlagt. (De har även en imponerande mängd silver och bronsmedaljer, bör här tilläggas, så det är på intet sätt ett misstag att de faktiskt har så många medaljer. Ryssland kan nämligen även skryta med totalt 9 silvermedaljer och 7 bronsmedaljer med!)

Tvåa i den totala sammanställningen för guldmedaljer i hockey VM sedan start är föga överraskande Kanada, som har 24 guldmedaljer, och därmed endast ligger ett enda ynka guld efter Ryssland just nu. Kanadensarna har även lyckats plocka med sig totalt 13 silvermedaljer och 9 brons, så när det gäller det totala antalet medaljer genom åren, leder de faktiskt över ryssarna!

Men för oss svenskar är förstås det land som genom alla år lyckats placera sig tredje bäst i VM i ishockey det mest intressanta. Det är nämligen Sverige, som har 8 guld, 19 silver och 16 brons totalt. Detta låter kanske inte så imponerande om man jämför med stormakterna Ryssland och Kanada, men det blir det om man tänker på hur många invånare Sverige har i jämförelse med dessa länder, samt om man jämför med fyran på listan, nämligen USA, som endast har två guld, 9 silver och 5 brons. Och tänk då även på hur stort USA är!

(Emellan Sverige och USA borde dock i sanningens namn Tjeckoslovakien vara, då detta forna land, som ju idag är delat, hade 44 medaljer, varav 16 var guld, på sin tid. Efter att Tjeckoslovakien splittrades har dock inget land fått tillgodoräkna sig dessa medaljer, och Tjeckoslovakien deltar ju inte heller längre i turneringen idag)

Vi svenskar kan dessutom glädjas över att vår ärkefiende i hockey VMs sammanhang, Finland, endast har 2 guld, 6 silver och 3 brons. De ligger alltså rätt långt efter oss i medaljligan!

Hitta mer intressant statistik kring vilka länder som vunnit flest medaljer i VM i ishockey

Om du vill veta mer om de olika medaljerna, hur de vanns, samt annan intressant statistik kring medaljer i ishockey VM, finns det en hel del bra information om detta i Wikipedia, samt även på IIHF:s (alltså International Ice Hockey Fedarations) hemsida, så i så fall rekommenderar vi att du går in där och läser. Tänk dock på att hockey VM 2012 och dess slutresultat samt eventuella medaljer inte är medräknade i denna statistik, då detta mästerskap inte spelats än i skrivande stund.