Junior hockey-VM

Att det spelas ett VM i hockey varje år vet förmodligen de flesta ishockey intresserade, men eftersom alla inte följer junior hockey, är det inte alla som vet att det även anordnas ett hockey VM för juniorer. Precis som det vanliga VM i hockey är detta dock den mest prestigefyllda turneringen för hockey juniorer, och här följer en del information kring dessa mästerskap:

För det första är den organisation som anordnar hockey VM för juniorer samma organisation som även anordnar hockey VM för seniorer, nämligen IIHF, International Ice Hockey Federationen. På samma vis som vanliga hockey VM spelas även junior mästerskapen varje år, dock är tidpunkten en annan. Medan senior turneringen pågår mellan april och maj, spelas nämligen hockey-VM för juniorer mellan december och januari varje år. Det är populärt att tippa på VM.

Man har dock som målsättning att alltid ha gruppspelsmatcherna klara till och med den 31/12 och sedan spela slutspelsmatcher i januari.

Idag deltar totalt 10 landslag i A-VM för juniorer.

År 2012 spelades hockey VM för juniorer i Kanada, i Edmonton och Calgary, och nästa turnering kommer att anordnas i Ufa i Ryssland under årsskiftet 2012-2013.

Många av de länder som leder medaljligan i hockey VM för juniorer känns igen från senior VM. Kanada leder nämligen medaljligan, med totalt 15 vunna guld, 8 vunna silver samt 4 vunna brons.

Sovjetunionen återfinns på andra plats i medaljtabellen, och till skillnad från i senior VM har Ryssland inte fått tillgodoräkna sig de sovjetiska medaljerna. Trots detta återfinns Ryssland på tredje plats i medaljtabellen, med 4 guld, 7 silver och 5 brons.

Sverige kommer glädjande nog på fjärde plats i medaljtabellen, då svenskarna lyckats vinna hela hockey VM för juniorer 2 gånger, ta silver 8 gånger, samt plockat med sig bronsmedaljer 5 gånger.

De svenska ärkerivalerna Finland har dock också 2 guld, ett brons mer än Sverige (6 totalt) men färre silvermedaljer, 4 mot Sveriges 8, vilket gör att de placerar sig efter Sverige i medaljtabellen, på femte plats.

Sverige vann sina guldmedaljer i hockey VM för juniorer år 2012, och är därmed regerande världsmästare, samt 1981. Finland däremot vann sina guld år 1987 och 1998.