Hockey VMs historia

Idag tar hockeyfantaster hockey VM för givet nästan, eftersom man är så van vid att denna turnering anordnas vartenda år, utan avbrott. Men så har det inte alltid varit, och en hel del saker gällande turneringen har faktiskt förändrats under årens gång, vilket inte alla känner till. I denna artikel kommer vi därför att berätta hur denna spännande turnering utvecklats och förändrats genom åren, samt dela med oss av en hel del intressanta fakta kring denna historik.

När anordnades egentligen VM i ishockey för första gången?

Detta skedde, något oväntat, faktiskt i samband med ett sommar OS. Det kan man ju kanske inte tro, men så var det faktiskt. I samband med att sommar OS anordnades år 1920 i Antwerpen, bestämde man sig nämligen för att anordna en turnering innan OS körde igång där man spelade just hockey. Givetvis hade man även innan detta spelat hockey i turneringsform, men på grund av att OS låg så nära inpå, blev denna turnering lite annorlunda utformad och togs mer på allvar. I efterhand har man även bestämt att detta ska ses som den första hockey VM turneringen någonsin.

Sedan spelades två turneringar i samband med vinter OS, år 1924 samt 1928, och även dessa har man i efterhand bestämt ska ses som VM turneringar i sporten. År 1930 bestämde dock det Internationella Hockeyförbundet att man skulle börja anordna separata VM tävlingar varje år, förutsatt att man kunde hitta åtminstone ett icke-europeiskt land som ville delta i turneringen. Sverige har vunnit VM ett flertal gånger.

Med anledning av andra världskriget spelades dock VM i ishockey inte regelbundet varje år under krigsåren, men snabbt efter kriget kom man igång med detta igen. Dock spelade man länge inte VM i ishockey under de år då vinter OS anordnades, eftersom man ansåg att detta blev lite ”kaka på kaka”. Suget efter stora hockeyturneringar var dock så stort i de länder där hockey uppskattas, att man beslutade sig för att ändra på detta år 1972, då man började spela hockey VM även under hockey VM år. Dock följde man dessvärre inte denna regel varken 1980, 1984 eller 1988, då endast OS, och inte VM, spelades av olika anledningar.

Ändringar på reglerna för VM i ishockey genom åren

Länge kunde inte proffsspelare från de deltagande länderna delta i hockey VM. Denna regel ändrades dock år 1976, så idag är det vanligt att spelare från så väl inhemska ligor i de olika länderna, samt även från NHL, spelar i VM.

Tidigare hade man en avsatt plats i turneringen för ett asiatiskt land. Detta var mellan 1998-2005. Japan vann denna plats varje gång, och är således det enda fullt asiatiska land som deltagit i turneringen, men år 2006 bestämde man sig för att avskaffa denna regel och plats. Japan hade då möjlighet att kvalificera sig direkt till huvuddivisionen i hockey VM, vilket man dock misslyckades med.

Många av de deltagande länderna, och även de vinnande länderna som tagit medalj under de olika turneringarna, har varit de samma från år till år, men även nya länder har då och då tillkommit i turneringen.