17 apr 2015

Favoriter i repris

Det gäller att synas i media, annars finns vi inte. Kommer just från teven och fyrans fotbollskväll. Vilket skämt. Jag orkade med fem minuter av detta dogmaprogram. Medvetet skakiga studiobilder fick mig nästan att bli sjösjuk. Aldrig mer igen. Helgens överraskning står laget i min kommun för. Skurus damlag i division ett hade annons ute i DN för helgens match. Liten men ändå synlig med sponsorers företagsnamn. Det gillar jag. Här finns tydligen visioner och vilja att synas och dessutom kraft till att göra något.

Money talks !
Fotbollen har rykte om sig att vara framgångsrikt. Syns och hörs väldigt mycket i media. Vad gör dom ? Jo de skriker efter ännu mer resurser när de blir intervjuade. Hur mycket man än pumpar in så blir de inte mätta.
Här ligger ett problem som jag tycker mig se i nästan alla sporter. Om intäkterna ökar så går de åt mer eller mindre omgående. Inte mycket som sparas till sämre tider eller som investeras på längre sikt. Detta är enligt mig ett hot mot sportens utveckling.

Organisation inom föreningar görs på många olika sätt. Det talas om att idrotten fungerar som föredöme för företagsvärlden. Men det är nog bara en liten del. Intressant vore att göra det motsatta. Vilken basketförening hämtar inspiration av duktiga företagsledare och deras idéer ? Hur ser klubben ut som har IKEA som föredöme och modell ? Jag tror på de föreningar som driver sin klubb med uttalad strategi som genomlyser all verksamhet och inte stannar vid ord på papperet. På det sättet så vårdar man klubbmärket och skaffar sig ett etablerat och respekterat klubbnamn. Satsa även på utveckling av våra toppledare i klubbarna. Det är väl investerade pengar. Kosta vad det kosta vill och reservera pengarna i budgeten. Sätt ihop en MBA utbildning för att driva basketklubb och gör den obligatorisk för klubbdirektörer och sportchefer. Om vi nu sätter krav på coacher så kanske vi även ska se över organisationen i stort. Jovisst är det att sätta höga mål, men det är dit vi måste komma. Och förutom utbildning och duktigt folk som inte bara kan en massa saker. De ska även känna rätt personer, detta är nästan ännu viktigare i dagens läge.