Allt du vill veta om VM i ishockey

För alla som gillar hockey är VM i ishockey den viktigaste tävlingen inom sporten, utöver vinter OS, där hockey också spelas på hög nivå. VM i hockey hålls varje år numera, vilket inte var fallet från början när man började anordna hockey VM 1920.

VM i ishockey spelas alltid i april eller maj varje år, men det exakta datumet kan variera något från år till år. De exakta datumen bestäms dock lång tid innan turneringen kör igång, i regel direkt efter föregående VM, så att alla landslag ska ha tillräckligt med tid på sig att förbereda sig.

Hockey VM:s historia

Den första gången VM i ishockey anordnades var faktiskt – väldigt överraskande – under sommar OS i Antwerpen 1920, vilket inte många känner till. Anledningen till att detta ändå anses vara det första VM:et i hockey är att alla matcher spelades innan OS började, och därmed var turneringen inte en del av OS. Efter detta började man spela VM i ishockey så ofta det gick, förutsatt att åtminstone ett icke-europeiskt land deltog i turneringen. Dock hölls ett längre uppehåll under andra världskriget, då de flesta av de tidigare deltagande länderna var delaktiga i detta krig.

Länge anordnades dock VM i ishockey endast under de år då vinter OS inte hölls. Sedan år 1972 har man dock valt att anordna VM i hockey även under OS år, med några få undantag. En annan viktig regel som ändrats med åren är att proffs, som från början inte fick delta i VM, sedan år 1976 har varit tillåtna att delta, vilket gjorde att nivån på hockey VM ökade kraftigt.

Hur hockey VM är uppbyggt

Om man inte följt hockey VM innan kan det vara svårt att veta hur turneringen egentligen är uppbyggd, så här kommer en kort introduktion till hur turneringen egentligen är uppbyggd:

Det finns 4 nivåer i turneringen: huvudnivån, första nivån, andra nivån och tredje divisionen. I den högsta nivån, dvs. huvudnivån, deltar 16 olika landslag. Vinner man flest matcher på huvudnivån, är man världsmästare i hockey, och de lag som kommer sist i huvudnivån åker ned i den första divisionen istället. I division 1 och 2 spelar totalt 12 i vardera division, och vinnarna i dessa divisioner flyttas alltid upp en nivå nästkommande år. I den tredje divisionen spelar alla resterande landslag, det exakta antalet på dessa kan variera något, men är för närvarande 6.

Vem har då gjort bäst ifrån sig i hockey VM?

Det land mest flest VM vinster är Sovjetunionen/Ryssland (som brukar räknas som ett och samma land i detta sammanhang), och tvåa är Kanada. Även Sverige och Finland har historiskt placerat sig mycket bra i turneringen.

Sovjetunionen/Ryssland har tagit guld 25 gånger genom åren, silver 9 gånger samt brons 7 gånger, medan Kanada vunnit guld 24 gånger (de är med andra ord endast ett guld efter ryssarna!), silver 7 gånger samt brons 5 gånger.

Tjeckerna ligger på bronsplats i den totala medaljtabellen, med sina 12 guld, 13 silver och 20 brons, och bör därför också ses som en storspelare i sammanhanget.

Sverige ligger på fjärde plats i medaljstatistiken, och har totalt vunnit guld 8 gånger (1953, 1957, 1962, 1987, 1991, 1992, 1998 och 2006), silver 19 gånger samt brons 16 gånger, vilket måste anses vara mycket imponerande. Den sista gången Sverige tog medalj i hockey VM var år 2011, då Sverige fick en silvermedalj.

USA ligger på femte plats i den totala medaljtabellen efter Sverige, och Finland, som är den regerande världsmästaren i hockey från 2011, sexa totalt.

VM i ishockey 2012

År 2012 hålls VM i ishockey i Sverige och i Finland gemensamt. Detta är spännande eftersom sporten är mycket stor i båda länderna, och båda länderna brukar vara med och kämpa om medaljerna, så i år kommer hemmapubliken i båda länderna kunna njuta av turneringen fullt ut. Båda länderna spelar sin öppningsmatch den 4/5 2012, Finlands match börjar dock en timme innan Sveriges. I öppningsmatcherna möter Finland Vitryssland och Sverige Norge.

I Sveriges grupp spelar Ryssland, Tjeckien, Tyskland, Norge, Italien, Danmark och Lettland.

Sveriges matcher kommer som det ser ut nu att visas i TV4, så att hemmapubliken har möjlighet att följa alla matcher live.

Åtminstone 5 NHL spelare förväntas spela för Tre Kronor i VM 2012, trots att några tvingats tacka nej på grund av skador.

VM i ishockey 2019

2019 kommer hållas 10–26 maj i Slovakien. Gruppspelsmatcherna kommer spelas i Kosice och Bratislava. I Bratislava kommer också slutspelet att hållas. Sexton lag kommer göra upp om medaljerna och grupperna är fördelade enligt:

Grupp A

 • Kanada
 • USA
 • Finland
 • Tyskland
 • Slovakien
 • Danmark
 • Frankrike
 • Storbritannien

Grupp B

 • Sverige
 • Ryssland
 • Tjeckien
 • Schweiz
 • Norge
 • Lettland
 • Österrike
 • Italien

Till VM 2019 kommer företaget Newbody tävla ut resor till föreningar som får åka och se på Sveriges matcher i Slovakien. Kanske ska er hockeyklubb ta chansen och delta?

Kuriosa

Det är ovanligt att hemmanationen vinner VM i ishockey. Den sista gången detta hände var år 1986, då Sovjetunionen, som även anordnade turneringen, vann den.

Sverige blev år 2006 det första landet att vinna både ett VM guld och ett OS guld i hockey samma år, detta är mycket ovanligt, och sågs som en mycket stor framgång för svensk hockey.

Hitta mer information om VM i ishockey

Vill du veta mer om hockey VM, hittar du en hel del intressant information, statistik och fakta kring turneringen på International Ice Hockey Fedarations hemsida. Info och fakta om junior-VM i hockey kan du läsa här. De har även öppnat en egen hemsida för just VM i ishockey 2012, som de brukar göra varje år, där man kan hitta en hel del praktisk och användbar information om just årets turnering vid behov och intresse.